Home » juwelen » armbanden » reinigen en opladen

Edelstenen en mineralen reinigen en opladen

 

Edelstenen, mineralen en kristallen leven en bevatten een bepaalde frequentie of trilling afhankelijk van hun eigenschappen.

 

Edelstenen zijn erg gevoelig voor energieën. Wanneer een steen gedragen wordt door een persoon, ontstaat er een wisselwerking tussen de energie van de drager en de steen.

De steen absorbeert de spanning van de drager en geeft helende energie terug. 
Dit is ook van toepassing op ruimtes waar de atmosfeer en het licht van grote invloed zijn op de energetische wisselwerking met de steen.

 

Daarom moeten stenen dus regelmatig gereinigd (ontladen) en opgeladen worden om hun energetische werking te behouden. 

 

Er zijn veel verschillende manieren maar niet elke manier is even geschikt voor elke steen.

 

 

Het zuiveren(ontladen) van stenen

 

Water

Een snelle manier om stenen te zuiveren is om de steen vijf minuten onder stromend water te houden.

Dit is één van de snelste reinigingsmethoden maar niet geschikt voor grondige reiniging.

 

Een grondige reinigingsmethode is om de steen 24 uur in een kommetje water te leggen. Gebruik hiervoor bronwater, geen kraantjes water aangezien kraantjeswater kalk bevat wat vooral de zachtere steensoorten aantast waardoor de steen onder andere zijn glans verliest.

 

Reinig 1 steen per keer of 1 steensoort per keer in een kommetje met water. Tijdens het reinigingen kan je in het water belletjes zien, dit duidt op de zuivering. Ververs het water een paar keer tijdens dit proces.

 

Stenen met een  lagere hardheid van 4  zijn niet geschikt om met water te zuiveren, de stenen kunnen hierdoor beschadigd worden.

Stenen die niet tegen water kunnen zijn o.a. calciet, seleniet, lapis lazuli, angeliet, celestien, labradoriet, fluoriet, amazoniet, ...

Kies een andere manier om te reinigen bij twijfel.

 

Gebruik nooit zout water om de stenen te reinigen. Het zout gaat in de poriën van de steen zitten en tast de steen van binnenuit aan. 

 

 

Lucht

Een makkelijke manier om een edelsteen te reinigen is door deze in je hand te houden en een aantal keren krachtig op de steen te blazen.  Je voelt de energie van de steen dan bijna veranderen. Dit is een zeer effectieve manier die je op alle stenen kunt toepassen.

 

Vuur - Salie, wierook en Palo Santo

Stenen kunnen ook gereinigd worden met witte Salie, Sandelhout of Palo Santo. Brand deze kruiden/houtsoorten in bijvoorbeeld een Abalone schelp en haal de stenen door de rook hiervan. Dit is ook een sterk reinigende manieren.

 

 

Seleniet

Seleniet heeft reinigende eigenschappen en de zachte energie van Seleniet kan goed gebruikt worden om andere edelstenen te ontladen en op te laden.  

 

 

Het opladen van stenen 

 

Zonlicht 

 

De meeste heldere stenen zoals kristallen kun je prima opladen in de zon.

Zonlicht is erg krachtig. Let er dus op dat je stenen in de ochtendzon oplaadt en/of in de namiddag. Rond het middaguur zijn de stralen te fel, zo kunnen je edelstenen verbleken. Leg je stenen uit voorzorg onder een katoenen of linnen doek ter bescherming.

 

Niet geschikt voor:
Gekleurde stenen die kunnen verbleken zoals heldere toermalijnsoorten, turkoois, roze kwarts, opaal, malachiet, kunziet, fluoriet, celestiet, aventurijn, aquamarijn en amethist. Deze stenen kunnen af en toe baat hebben bij de zon voor een flinke opkikker, maar gebruik dan altijd een doek ter bescherming en laad ze kort op. Of experimenteer met het indirecte licht van een prisma.

 

Maanlicht 

Dit is een hele zachte oplading, omdat de maan indirect zonlicht weerkaatst. Volle maan werkt dan uiteraard het beste. Je kan de stenen buiten leggen of achter glas. Bewolking maakt daarbij niet uit.

Geschikt voor:
Alle edelstenen en mineralen, in het bijzonder maansteen, seleniet en andere gevoelsstenen die met de maan geassocieerd worden.

 

 

Aarde

Het opladen door middel van de steen in de aarde te plaatsen is een zeer krachtige manier en heel geschikt voor stenen die sterk vervuild zijn.

Let hierbij wel op dat Calcietsoorten, Malachiet maar ook Barnsteen dit minder goed kunnen verdragen en hierdoor hun polijst laag kunnen verliezen. De steen komt goed tot rust in de aarde. 

 

Tijdsduur van gebruik

Als edelstenen, mineralen en kristallen goed verzorgd worden gaan ze over het algemeen vrij lang mee. Het is wel van belang dat je goed blijft letten op het uiterlijk van de steen. Bijvoorbeeld als de intensiteit van de kleur verandert. Bij Amethist zie je nog wel eens dat deze op den duur wat grijzig wordt. Ook komt het voor dat stenen barsten gaan vertonen in het binnenste van de steen. Allemaal tekenen dat de steen uitgeput is en toe is aan vervanging. Dit geldt ook voor mineralen die in ruimtes zijn geplaatst. Let hierbij ook goed op de kleur en alle andere eventuele veranderingen. 

Belangrijk is om aandacht te hebben voor de stenen en deze goed te verzorgen.

Wanneer een steen is uitgewerkt en je heeft gediend, gooi deze dan niet weg in de prullenbak maar bedank de steen en stop hem terug in de aarde waar hij ooit vandaan kwam.